O nouă tehnică înlocuiește „grefele uriașe”

Articol științific Prof. Istvan Urban

Defectele majore au nevoie de transplanturi de grefe mari? Nu întotdeauna. O nouă tehnică combină într-un mod inteligent țesutul autolog cu matricea de colagen.

Mucograft_Implantat_2

Dacă după o augumentare osoasă majoră țesutul moale este insuficient, procedura obișnuită este de a utiliza o grefă autogenă de testut moale de dimensiuni mari, prelevată din palat (grefă îngustă de gingie liberă sau grefă de țesut conjunctiv). Tehnică de recoltare este dureroasă pentru pacienți întrucât se crează o plagă considerabilă în bolta palatină.

Transplantul îngust oferă matricei celule vii

El utilizează o grefă îngustă de gingie liberă cu o lățime de 2-3mm pe care o combină ulterior cu membrana de colagen Geistlich Mucograft®. Ideea ce stă la bază acestei proceduri este transplantul autolog plasat paralel apical cu matricea de colagen Mucograft. Această procedură asigură obținerea de țesut cheratinizat după remodelarea naturală a matricei Geistlich Mucograft®.

Geistlich_mucograft_1200x430

Creștere de 6.33mm

După un an, s-a observat o creștere de 6.33mm a nivelului de tesutut cheratinizat. Utilizarea de analgezice și rata de morbiditate a pacienților a fost foarte mică.

Detalii despre seria de cazuri clinice studiate:  

Au participat 20 de pacienți cu cel puțin un câmp operator în care țesutul cheratinizat lipsea, în conjuncție cu pierderea adâncimii vestibulare.

Obiectiv primar: creșterea dimensiunii țesutului cheratinizat după o perioadă de 12 luni.

Obiectiv secundar: reducerea grefei prelevate și a morbidității după una și două săptămâni (utilizarea de analgezice și realizarea de măsurători folosind o scală analogă vizuala).
 
Evaluare: la 12 luni după intervenția chirurgicală

Această tehnică va fi demonstrată și prezentată de către Prof. Istvan Urban în cadrul cursului de regenerare osoasă și tisulară de la Budapesta. Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici
 
Referințe:

1. Urban IA, et al.: Int J Periodontics Restorative Dent 2015; 35(3): 345-53.